Barns utveckling 2-3 år

Barns utveckling 2-3 år

Barnets utveckling går snabbt även när barnet fyllt två år. Ofta kommer barnet nu in i en trotsålder som för många föräldrar blir en prövning av tålamodet. Barn i två till tre års ålder kan vara kaxiga och självsäkra. Trots är den del av barnets utveckling till att bli en självständig individ.

Vad händer i barnets utveckling mellan 2 och 3 år

Barnets utveckling går snabbt även när barnet fyllt två år. Ofta kommer barnet nu in i en trotsålder som för många föräldrar blir en prövning av tålamodet. Barn i två till tre års ålder kan vara kaxiga och självsäkra.

Trots är den del av barnets utveckling till att bli en självständig individ. Just uttrycket ”Kan själv” blir vanligt när barnet är i tvåårsåldern. Enligt psykologiguiden.se så finns det studier som visar att det uppstår små konflikter mellan barn och föräldrar var tredje minut och större konflikter uppstår tre till fyra gånger i timmen.

”Att barnet blir avigt och trotsigt är helt normalt och nödvändigt för barnets utveckling. Det är också helt normalt att man som förälder ibland (eller ofta) känner sig misslyckad, inte vet hur man ska vara mot barnet eller att man får dåligt samvete för att man blir arg eller är inkonsekvent.”

Barnet vill ofta ha det på sitt eget sätt. Minnet är bra, men inte alltid så längt. Intresset för färg och form växer i den här åldern. Språket utvecklas snabbt nu och barnet använder dagligen nya ord. En första känsla för mitt och ditt uppstår och det bli svårt och konfliktfyllt att låna ut saker.

I åldern runt två till tre år börjar rollekar bli allt roligare. Barnet dukar för nallarna, kammar dockorna, bäddar och bär. Barnet lagar gärna mat och bjuder på kaffe. Barn gillar nu även att hjälpa till i hem och trädgård. Försök att tilldela barnet någon uppgift som det kan göra, så att barnet känner sig delaktig och viktig.

Barnets sociala utveckling 2-3 år

När barnet är runt två år så minskar barnets beroende något av föräldrarnas och andra vuxna som de har anknytning till. Barnet samspelar nu mer och mer med jämnåriga barn och även med vuxna som de inte känner. Barn i denna ålder börjar allt oftare själva ta initiativ till att prata och leka med andra barn. Nu börjar det även bli lättare för barnet att vänta på att få sina behov och önskningar tillfredsställda än när det var yngre.

Även om barn i ålder två till tre år är mer självständiga än tidigare, så är barnet fortfarande litet och har ett stort behov av närhet, trygghet och bekräftelse. Många barn vill gärna kramas och pussas och vara nära föräldrarna. Vissa barn vill nu vara mer ifred och leka på egen hand. Sömnen kan bli orolig och för några barn kan det innebära att de behöver sova med föräldrarna igen under en period.

Artikeln om barns utveckling 2-3 år fortsätter efter annonsen:

Barnets fysiska utveckling 2-3 år

Barnets kropp och barnets rörelseförmåga fortsätter att utvecklas när barnet är två till tre år. Barnet lär sig springa fort och kan nu förflytta sig snabbt, utan att alltid ha en fot i underlaget. Barn i tvåårsåldern springer hellre än hon går. Barnet utvecklar även sin förmåga att hoppa jämfota, stå på ett ben, gå baklänges, gå i trappor med ett ben på varje steg.

Barn i ålder 2 till 3 år testar mycket. De märker snabbt att det är lättare att hoppa nedåt än uppåt och har nu inga problem att hoppa ner från en trottoarkant. Barn kan kasta bollar, men kan fortfarande inte ta emot en kastad boll när det är två år gammalt. Barnet kanske sträcker upp händerna mot bollen, men kan ännu inte följa bollen med blicken. Barn kan i denna ålder lära sig att sparka på en boll, men det dröjer upp till 6 års ålder innan rörelsen är fulländad.

En del barn börjar nu intressera sig för vad som kommer i blöjan och varifrån det kommer. Barnet kan kanske även tala om när det kissat eller bajsat. Detta brukar innebära att det kan vara aktuellt att skaffa en potta. En del barn är tillräckligt utvecklade för att sluta med blöja redan vid 18 månaders ålder, för andra passar det inte förrän i fyraårsålder. De flesta slutar med blöja strax innan barnet fyllt tre år.

Vad kan barn i ålder 2 till 3 år?

Utvecklingen går fort i denna åldern och vad barn kan skiljer sig mycket åt mellan olika barn. Alla barn och människor i sig är ju unika. Här är några saker som barn generellt kan i den här åldern:
– Hoppa
– Stå på ett ben
– Bygga höga torn
– Skruva av och på lock
– Sortera saker efter storlek och färg
– Lägga pussel med tre till fyra bitar
– Vänta på sin tur
– Förstå vad som är mitt och ditt
– Gå baklänges
– Gå i trappor med ett ben på varje steg
– De kan uttrycka känslor tydligt
– De börjar förstå orsak och verkan
– Kan duka och bädda
– Leka låtsaslekar med dockor och djur
– Börja lära sig att cykla på en trehjuling

Barnets språkutveckling 2-3 år

Förmågan att uttrycka sig i tal ökar för varje dag som går. I åldern runt två till tre år, brukar barn börja sätta ihop ord till korta meningar. Först är det två ord och när barnet närmar sig tre, kan det ofta konstruera meningar med upp till sex ord. Frågan ”vad är det?” är vanlig. Många barn har nu stor fantasi och de kan även skapa egna ord om de saknar uttryck för vissa saker.

Vid ungefär två års ålder kan barnet delta i en kort dialog. Barn i den här åldern kan ofta göra sig förstådda även av människor som inte känner dem. En del barn kan ha svårt att uttala två konsonanter bredvid varandra. Tvätta kan till exempel bli ”tätta” och klocka ”kocka”. I denna åldern är det bra att läsa böcker för barnet, då det hjälper till att utveckla ordförrådet.

Hur mycket barn pratar varierar men några saker som är gemensamt för de flesta barn är att de kan; använda meningar med tre till sex ord, använda rätt ordföljd och pronomen som jag, mig, du, vi och de, de kan förstå en mening med två till tre uppmaningar som exempelvis ”Gå ut i hallen och hämta din mössa och vantarna”, samt förstå skillnaden mellan på, i, under och över.

Vanliga konflikter vid 2-3 års ålder

När barnet är i denna ålder så är matvägran och trots vanliga konflikter. När barnet nu är äldre och förstår mer, så är det lättare att vara hård. Erbjud mat, men om barnet inte vill äta, duka av. Blir barnet hungrig så erbjud frukt. Ge inte mackor, kex eller annat snacks. Det är viktigt att berätta för barnet att det dröjer med riktig mat till nästa måltid.

Trots kan vara en väldigt jobbig och frustrerande situation när barnet kommer in i tvåårstrotsen. Gör barn delaktig i vardaglig sysslor och försök att behålla lugnet. Ofta handlar det vid trots om att undvika situationer mer än att tillrättavisa. Trots är en naturlig del av barnets utveckling runt två års ålder och det lönar sig inte att bli arg.

Källa barns utveckling 2 till 3 år: 1177, psykologiguiden, netdoktor.se, babycenter.com.

Läs även om barns utveckling 1-2 år eller barns utveckling 3-4 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

naveln nyfödd bebis

Naveln hos nyfödd

Naveln hos en nyfödd bebis består i början av en några centimeter lång restbit av navelsträngen. Denna ”navelstump” ramlar bort av sig själv. Det är viktigt att du dagligen kontrollerar din bebis navel då den lätt kan bli infekterad.

Läs artikeln »
D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
ADHD hos barn

ADHD hos barn

Det pratas mycket om ADHD i samhällsdebatten och de flesta föräldrar har en grundläggande kunskap om att symptomen manifesterar sig genom hyperaktivitet, problem med impulskontroll och svårigheter att fokusera. Men problemet är ju att detta också är vanliga egenskaper hos många barn!

Läs artikeln »
Växtvärk barn

Växtvärk barn

Växtvärk hos barn är inte ovanligt hos barn i förskoleåldern. Växtvärk är smärta i benen som kommer på kvällar och nätter. På dagen känner däremot barnet inte av växtvärken. Allt om symptom och hur du kan lindra växtvärken.

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
separera bonusföräldrar

Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Läs artikeln »
bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.