Växtvärk barn

Växtvärk barn

Växtvärk hos barn är inte ovanligt hos barn i förskoleåldern. Växtvärk är smärta i benen som kommer på kvällar och nätter. På dagen känner däremot barnet inte av växtvärken. Allt om symptom och hur du kan lindra växtvärken.

Varför får barn växtvärk?

Växtvärk hos barn är inte ovanligt hos barn i förskoleåldern. Växtvärk är smärta i benen som kommer på kvällar och nätter. På dagen känner däremot barnet inte av växtvärken.

Växtvärk drabbar oftast barn i åldern fyra till tio år. Det händer dock att växtvärk håller i sig ända upp tills barnet är i 16 års åldern. Värken i sig är inte farligt, men barnet kan ha mycket ont och den stör ofta nattsömnen. Man vet idag inte vad det är som orsakar växtvärk.

Varför får barn växtvärk?

Även om namnet tyder på att växtvärk har med att barnet växer att göra, så finns det inga bevis för att det faktiskt är så. Det man vet är att växtvärk är ofarlig, övergående men återkommande värk i benen som brukar komma på kvällen eller natten. Ungefär hälften av alla barn får någon gång växtvärk i någon utsträckning.

De teorier som finns angående växtvärk diskuterar om växtvärk kan vara någon form av träningsvärk (man har dock inte hittat något samband mellan fysisk aktivitet och växtvärk). Andra teorier som diskuteras är att värken kan bero på vätskebrist eller någon mineralbrist som exempelvis selenbrist.

Växtvärk – symptom

Hur vet man då om det är växtvärk? Barn som har växtvärk får oftast värk i underbenen, ofta på framsidan, ont i vaderna, låren och knävecken. Hur mycket det gör ont och hur ofta det kommer kan variera både från barn till barn och från dag till dag. Värken kan sitta i båda benen eller variera från sida till sida. Normalt varar det ett par timmar och kommer på kvällen eller natten. Ofta somnar barnet på kvällen för att vakna av smärta några timmar senare.

Trots att barnet lider av värken kan man inte se någon svullnad eller någon värmeökning på det utsatta området. Hos vissa barn gör det mycket ont och hos andra är värken mer begränsad. Växtvärken går över av sig själv efter ett tag.  Utifrån ser allt ut som vanligt och normalt sett besväras inte barnet alls under dagtid. Det är vanligt att växtvärken kommer i perioder och ibland kan den försvinna helt en tid för att sedan komma tillbaka.

Ont i benen vid växtvärk

Vid växtvärk är det benen man har ont i. Exakt var det kan göra on varierar och det kan uppstå smärta både vid skenbenen, på låren eller runt knäna. Ofta gör det ont i båda benen men det kan variera från sida till sida.

Växtvärk kommer inte på dagen eller när barn utövar någon aktivitet. Får barnet ont vid fysisk ansträngning eller på dagtid så är det sannolikt inte växtvärk. Ni bör då kontakta vården för att att utreda vad det kan vara.

Hur kan man lindra växtvärk?

Barn som har växtvärk har ofta mycket ont. Smärtlindring i sig kan hjälpa, men närhet och omvårdnad är inte att underskatta. Här är lite tips på hur värken kan lindras.

9 tips för att lindra vid växtvärk

Massage. Att massera benen kan hjälpa till att lindra smärtan. Stelhet gör ofta smärta värre, så genom att få bort den, kan man lindra växtvärken.

Värme. Att värma upp området som gör ont kan göra att värken lindras. Testa med varma strumpor, varm vetekudde, benvärmare eller en filt runt benen.

Tröst och närhet. Barn mår bättre när de känner sig trygga. Var där hos barnet och visa att du förstår smärtan. Ge barnet vatten och stoppa om barnet. Kanske kan barnet sova er din säng?

Högläge. Att barnet sover med benen i högläge kan bidra till att värken blir mindre besvärlig. Prova att lägga upp barnets ben på några kuddar.

Ge smärtstillande. Receptfria läkemedel kan hjälpa, men tänk på att det tar en halvtimme innan effekten är fullgod.

Stretching. Att stretcha det spända och smärtsamma området kan, liksom massage, lindra smärtan.

Kylande gel. Även detta kan användas och ha en avslappnande och lindra effekt på muskler genom en ökad blodcirkulation.

Ge vatten. Det finns teorier som utgår ifrån att växtvärk beror på vätskebrist. Om det funkar eller inte låter vi vara osagt, men ett glas vatten gör aldrig skada.

Medicin mot växtvärk

Om barnet lider mycket av växtvärk så kan man ge receptfri smärtstillande medicin till barnet. Receptfria mediciner som innehåller paracetamol, som exempelvis Alvedon eller Panodil, eller medicin som innehåller ibuprofen, som exempelvis Ipren eller Ibumetin, går bra. Rådfråga gärna på apoteket, läs anvisningarna och dosera medicinen efter barnets ålder och vikt. Tyvärr finns det ingen behandling vid växtvärk utan det försvinner av sig självt efter en tid.

Jonny berättar: Min son Theo fick växtvärk i benen redan när han var runt fyra år. Han kunde vakna mitt i natten och ligga ihoprullad med benen uppe i fosterställning. Han grät ofta och snyftade fram ”växtvärk, måste ha medicin”. Växtvärken kom nästan någon dag varje vecka under några år sen kom det mer sällan. Han var ofta otröstlig och det enda som hjälpte var Alvedon. Nu är han elva år och det händer mer sällan, men det har inte upphört.

När ska man söka läkarvård?

Om värken inte ger med sig eller om värken även kommer under dagtid, så bör man kontakta vårdcentralen. Samma gäller om barnet får feber i samband med värk i benen. Växtvärk ger ingen svullnad i benen och om detta uppstår, ska man därför kontakta vården. Detta gäller även om barnet börjar få svårt att gå, börjar halta eller om värken endast är i ena benet eller alltid på samma ställe.

Har du något tips eller någon erfarenhet av växtvärk?

Fler artiklar om barn och föräldraskap

napp till nyfödd

Napp till nyfödd

Napp till nyfödd. Hur tidigt kan man ge napp till nyfödd? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om det nyfödda barnets nappar?

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Läs artikeln »
honung barn under ett år

Honung till barn

Honung är en produkt som du inte ska ge till barn under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.